Пленителен град е Велико Търново, но не само заради средновековните крепости „Царевец” и „Трапезица”, а и защото тук е запазена огромна част от духа и времето на българското Възраждане. В това ще се убедите на Самоводската чаршия в сърцето на Стария град.Около нея, по улици с имена като „Въстаническа” и „Поборническа” се е случвало напрактика истинското българско Възраждане.

В магазини и дюкяните на Самоводската чаршия днес оживяват забравени български занаяти, възстановени от съвременни български ковачи, златари, резбари, грънчари, тъкачи и художници. В антикварните магазини човек може дълго да се рови сред купища вещи, напоени с дъх на отминало време. Тук са и повечето галерии, симпатичните малки книжарници и кафенета – много от тях в стария хан на хаджи Николи, също построен от Фичето. Днес улица „Раковски”, която води до нея е съхранила традициите и духовните корени на Самоводската чаршия. Но тя е и място за почивка и среща с приятели, в което история и съвременност съжителстват хармонично.

Тук атмосферата е както в едно време - сърцето на чаршията са хората й. Те ще ви посрещнат с усмивка, ще отговорят на въпросите ви, ще разкажат за своето изкуство, ще позволят да снимате, да разгледате прекрасните им творби, ще се зарадват да купите нещо. Някои от тях са нови в занаята или търговията, други са потомствени майстори, продължили в занаята направеното от бащи и деди. Работят с глина, дърво, мед и сребро, рисуват, тъкат. Всеки е различен, носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи.

Има и нещо, което ги обединява – желанието им да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да запазят народната традиция, културното наследство, остнало от предците ни.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм изключителният ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

Потърсете и документалния филм „По следите на Първомайстора” - умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето - наречен Първомайстора.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм