Боженци е единственото автентично запазено селище от Възраждането в Габровския Балкан. Обезлюдено през втората половина на ХХ век, то е обявено за архитектурно-етнографски резерват. Поради това, а и заради уникалната си атмосфера, привличаща десетки хиляди туристи всеки месец, то е включено под № 20 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Боженци се намира само на 16 километра източно от Габрово – до него води отклонение от главния път за Велико Търново, но се минава още през селата Донино, Кметовци и Трапесковци. Само в Боженци обаче са съхранени ценни архитектурни и етнографски паметници от епохата на българското Възраждане.

Според една легенда селото е основано от болярката Божана, която намерила подслон в Балкана заедно с деветте си сина след превземането на Велико Търново от турците през 1393 г. Днес старинните къщи изцяло от камък и кирпич, с красиви еркери и чардаци, и измазани единствено в бяло са накацали от двете страни на малката рекичка...

Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета носят неповторимата атмосфера на това райско кътче на България.

Етнографската сбирка в Боженци, която се намира в старото школо, представя културата на местното население от 19-ти век. От онези времена е запазено класното училище, както и действащата на големи празници църква „Св. пророк Илия”.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Приказни истории от Боженци”, изпълнен с красиви изгледи, любопитни истории и много вълнуващи моменти от своеобразния архитектурен резерват край Габрово.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм