В миналото троянското село Чифлик било част от съседното Бели Осъм. Така до 1920 година, когато станало самостоятелно. Двете села са свързани географски и исторически. Чифлик се намира на около 13 километра югозападно от Троян.  Жителите са малко под 500, а някои от тях - столетници.

Първите истински заселници в района на Чифлик били прокудените от кърджалиите българи от Западните покрайнини. Следват преселения на родове от Етрополе, Охрид, Троян и Ловеч.

През епохата на Възраждането, когато балканджиите започнали все по-често да вдигат глава, да образоват децата си и да въжделеят свобода на отечеството си, Чифлик се свързва с няколко значителни за историческата памет събития. През 1867 година оттук минала четата на Панайот Хитов, чийто знаменосец бил Левски. По-късно, по време на Априлската епопея, тук се укрива група от четирима оцелели въстанници. Води ги Тодор Каблешков – ръководител на въстанието в Копривщица. Затова и всяка година през юни в село Чифлик се провеждат Каблешковите тържества.

Днес съществуват поне три причини да посетите Чифлик. Първата е съчетанието на уникални климатични и природни дадености, сред които е и горещ минерален извор. Втората – възможността за високопланински туризъм и третата – историческите забележителности, които чифличани пазят и тачат.

В Чифлик въздухът е запазил кристална чистота, климатът е мек. Селото осигурява възможности за походи по склоновете на Балкана с извисилите се Козя стена, Кучето и Ушите.

Минералният извор е открит през 1972 година в местността „Стругът”. Водата от него блика с температура 52 градуса по Целзии. Затова и в последните години тук са построени и обновени много хотели и почивни домове. Курортното селище придобива голяма популярност, а гледката на хора, наслаждаващи се на топлите минерални води през зимата, не е необичайна. Има плувен басейн с олимпийски размери, а и няколко по-малки. Те предлагат условия за физиотерапия и балнеолечение.

След курортната част на Чифлик в продължение на няколко километра има черен път, който ще ви отведе при границата на Националния парк „Централен Балкан”. Там се намира и хижа „Хайдушка песен”. Малко встрани от пътеката, изправен на стръмна поляна сред гората е първият паметник, посветен на Тодор Каблешков и неговите другари, заловени при Рогачева река. До хижа „Хайдушка песен” днес е скътан красиво изграден и изписан мъничък параклис. Той носи името на Свети Георги, покровител на пастирите и стадата, които преди столетие тръгвали от тук към богатата паша на планината. Ако сте любители на планинските преходи това, е една от изходните точки за изкачване във високата част на Троянско-Калоферската Стара планина. От хижа „Хайдушка песен” започват няколко маркирани туристически пътеки към хижите „Козя стена” и „Ехо” и към хижа „Васильов”.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Чифлик”, който показва защо трябва да се посети това троянско село, а има най-малко три причини.

 

Гледайте и филмовата поредица за селски туризъм в България на Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм , снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм