Макар и непознато за мнозина, разложкото село Добърско е наистина пленително място и удобен изходен пункт за различни туристически маршрути в Рила. В същото време малко селца в България могат да му съперничат по богатство на историческото минало.

Със село Добърско е свързан особено важен момент от историята на Първото българско царство. Легенда разказва, че първите заселници в Добърско са били ослепените след битката при Беласица през 1014 година войници на цар Самуил. Те дошли в района, за да намерят изцеление от лечебната вода, която извира тук. Местните хора днес твърдят, че с тази вода е лекувал очите си и Свети Климент Охридски, създателят на кирилицата.

В близост до извора през 1614 година е построена църква, която днес е включена под № 3 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Храмът „Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат” е уникален заради своите икони и стенописи. Образите на светци и библейски сцени в храма са 460 - нещо невиждано на друго място, като се има предвид малката площ,  върху която са разположени. Сред тях е и будещото много коментари изображение на Иисус Христос в космически кораб. Стенописът официално представя сцената на Преображение Господне и е зографско решение за изобразяване на таворската светлина. Иконостасът пък е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа.

Самата църква е имала връзка с Охридската книжовна школа и се намира на пътя от Рилския манастир за Света гора в Гърция, по който навремето е минал и отец Паисий Хилендарски, написал първата българска история.

През Възраждането Добърско било най-богатото село в района. Неговите търговци изкупували памука от Северна Гърция и го продавали в Австрия, Германия и Италия. Те били толкова богати, че откупвали свободата си и така в селото им на практика не е имало турско присъствие във вековете на робството.

 

Гледайте рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм