Малкото балканско село Костенковци е кацнало като бял гълъб на скалите над Дряновския манастир, негов духовен пазител. Намира се в полите на Балкана между Габрово и Дряново. Почти от всяка къща се виждат нагънатите хълмове, надпреварващи се по височина от селото  чак до билото на Стара планина. Оттук минава и превала на „Глоговец”.

Гледайки на север от Костенковци, се вижда Дунавската равнина. Местните хора разказват, че на ранина при изгрев слънце, без омара се вижда дори отдалечената на 60-70 км светещата ивица на река Дунав.

И за това село, както за повечето в този колибарски край, се смята, че е образувано от преселили се търновски богаташи след падането на твърдината под османско владичество. Тук версията е за някой си болярин Константин, дал и името на селото. Но има и друго предание - че първият заселник на име Коста е направил три егрека, за трима си сина. Понеже днес селото има четири махали – Костенковци, Далаците, Скоревци и Белите.

Българският дух  завладява всеки посетител на Костенковци, може би защото къщите тук, строени в средата на ХІХ век, са със съхранен традиционен бит, пазещ спомена за отдавна отминали времена. Характерното за старопланинската къща е спазено и в Костенковци. Дворът е разделен на две - стопанска част – сайванти с хамбари, сушина за дървата, за каруцата, лятно огнище с пещи. В цветната градина греят рози, шибой, московци, невен, майски цвят. Там са и асмите от различни сортове грозде. Зад двора е овощната градина и харманът, към който води отделна порта. Къщата е  многоетажна и е построена с подръчни материали - камък и глина. Покривите са четирикатни, покрити с тънки каменни плочи. Приземният етаж е с два обора и една или две изби.

Любопитното е, че тук не е имало църква. Черкуването се е извършвало на каменни кръстове и каменни плочи в местността Черковища - под дъбови и букови дървета на местата на старите български капища, които днес имат християнски имена – като „Света Троица” и „Свети Дух”. Има и много стари чешми с каменни корита.

Съвсем на близо и удобни за посещение до Костенковци са Дряновският манастир, Дряновската екопътека и пещера „Бачо Киро”, град Дряново с къщата на майстор Кольо Фичето, град Трявна, село Боженци – обявено за архитектурен резерват, град Габрово с музея на открито „Етъра” и Габровския Соколски манастир.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътеката на времето”, посветен на село Костенковци. Той показва дали и камъните крият тайни в това баланско село - чрез разказите на местни хора и на обичаната от много българи Нешка Робева.

 

Гледайте и филмовата поредица за селски туризъм в България на Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм , снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм