Село Ощава е едно от най-самобитните селища в община Кресна, разположено сред югозападните гънки на величествената Пирин планина. Намира се само на 13 км след разклонението от главния път Е-79, минаващ през Кресна. Има повече от петнадесет махали, които са пръснати по двата бряга на преминаващата река Дяволска, известна в миналото и като Шейтан дере, сред борови гори и поляни.

Красиво е да наблюдаваш оттук Пирин. От селото се откриват прекрасни панорами  към върховете Синаница, Вихрен, Албутин, и Каменитица. А покрай реката има много красиви кътчета. В района природата е изваяла причудливи скални мегалити с различна форма.

Забележително е също, че в землището на Ощава има два минерални извора - Хладката и Врелата баня. Водата на хладката минерална баня много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат и костно-ставни заболявания. Разположена е в красивата местност Банището. В средата на миналия век селото е било прочуто и с духовата си музика.

Някога обаче селото е било разположено по-високо в планината и пръснато на повече махали. Може би и оттам името му, което  произлиза от турското "хош ава" т.е. добър климат и второто от „отава“ - втора трева след коситба, заради факта, че в района има много пасища и ливади.

Забележителна в селото е църквата „Свети Тодор Тирон“, строена през 1930 година, на мястото на стара черква, която е била опожарена по време на Балканската война от турците. Селото е опожарявано и по време на Кресненско-Разложкото въстание. Тогава в селото е убит и ръководителя на въстанието Стоян войвода. Имало е килийно училище към старата черква, а новото школо е строено в началото на двадесетте години на ХХ век. В землището има много оброчища на различни светци.

 

Пирин планина е представена в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм филмите „Една пиринска пролет през фотообектива” и „Сърцето на Бялата планина”, посветени на Пирин.

 

Гледайте и филмовата поредица за селски туризъм в България на Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм