Яврово е едно от емблематичните села на Родопите. Не заради друго, а защото тук са родени станалият известен с прозвището „син на Родопите” български писател Николай Хайтов, великолепният карикатурист Борис Димовски и още редица българи, оставили трайна следа в нашия обществен живот. Пък и все още Яврово е сбор от светли къщи, тесни и чисти калдъръмени улички, вече малко жители и много, много спомени.

Селото се намира само на 12 км южно от Асеновград, на един хълбок от рида Чернатица, и до него се стига по тесен асфалтов път, който, с много завои и наклони, въвежда в прекрасната Родопа планина.

"Каква пролет беше в Яврово ... ! Цъфтях заедно с цветята, изгрявах заедно със слънцето, куках с кукувицата над зелените баири, упоен от гърчовете на земята, която пукаше под краката ми от напиращия в нея пролетен живот.” Това пише в дневника си Николай Хайтов години след напускането на родното място. „Всичко се вливаше в мене, за да се превърне в мисъл и чувство... Топло, хубаво, приятно - да ти е драго да живееш и да се късаш от яд, че не си безсмъртен” – допълва още той.

Село Яврово е едно от най-старите села не само в Асеновградска община, но и в тази част на Родопите. Споменавано е още през 1083 г. като дарение на Бачковския манастир. Забележителното е, че дълго време то се е опазило от посегателството на завоеватели и нашественици.

На селския площад, където в миналото се извивали кръшните хора на явроци, срещу чешмата, се намира църквата „Св. Богородица“. Тя е на 150 години. През 1854 г. при изкопаване на основите й  е открит подземен параклис – наричан още „катакомба“ -  с икона на Св. Богородица от 1735 г., плоча от 1818 г. и статуйка, която до 1912 г. била в “новата” черква, а сега се пази в Археологическия музей в София. Подземния параклис бил зазидан под пода на новата черква. Но още няколко параклиса привличат туристите и са подходящи за кратки излети, тъя като се намират по околните баири. Важно е да се посети и местното аязмо, от което местните хора вярват, че извира светена, жива вода.

Живи са и много от традициите на това място, които се опазват не само от местните обичаи, но и от хората в селското читалище.

 

Гледайте филма на Телевизия Туризъм „Пролетен спомен от Яврово”, представящ по своеобразен начин едно от красивите и закътани села на Родопите, където е роден писателят на планината Николай Хайтов.

 

Потърсете и поредицата от филми, посветени на забележителностите в близкия до Яврово Асеновград: „Средновековните паметници на Станимака” - посветен на Асеновата крепост, „Следи във времето” – за единствения палеонтологичен музей в страната, „Спомени с латерна” – за етнографската къща, и „Златната ябълка” – за уникалния народен обичай в асеновградския квартал Горни Воден.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм