Перперикон се намира на 15 километра североизточно от Кърджали. Предполага се, че тук се е намирал Свещеният град на траките, основите на който са изсечени в скалите. Усилени археологически поручвания и честите сензационни находки от 2000 г. насам предизвикаха изключителен интерес към мястото и културата на траките. Затова Перперикон и Историческият музей в Кърджали, съхранил много от находките, са поставени под № 25 в обновения списък на 100-те национални туристически обекта.

Според автори от античния период скалният град Перперикон е посещаван от личности като Александър Велики и Гай Октавии - бащата на първия римски император Октавиан Август. Те идвали при жрицата, която според Херодот била не по-малко велика от Пития в Делфи. Комплексът на Перперикон включва дворец-светилище от V-ІV-ти век преди Христа, укрепена крепост, храм-прорицалище, средновековни постройки и църкви. През Средновековието се превръща в една от най-големите родопски крепости.

От антични времена са и скалните изсичания на местността Татул до едноименното село в района на Момчилград. Най-интересните тук са езическите тракийски светилища, жертвеници и гробници. Видният български археолог Иван Венедиков предполага, че култът на това място в тракийски времена е бил посветен на Орфей. В писмените извори липсват каквито и да било сведения за тази малка крепост-убежище. Най-вероятно тя е просъществувала до падането на България под османско владичество, когато е била разрушена от нашествениците и потънала в забрава.

Историческият музей в Кърджали се намира в една от впечатляващите сгради на града. Построена е в началото на ХХ-ти век по проект на руски архитект за нуждите на местното мюсюлманско училище – медресе. Днес е обявена за паметник на културата. В музея са изложени богати археологически и етнографски колекции от ІV-то хилядолетие преди новата ера до наши дни. В него са и събраните при проучванията на близките крепости Перперикон и Татул артефакти.

Самият град Кърджали е разположен в сърцето на Източните Родопи, по двата бряга на пълноводната българска река Арда, на 260 километра от София. В него се смесват бита и религиозните обичаи на двата най-големи етноса в страната – българският и турският. Сред модерните новопостроени сгради и улици се издигат минарета на стари джамии и православни храмове.

 

Скалният град Перперикон и малката крепост-светилище Татул са представени и в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, подготвен от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм докуметалният филм „Поднебесната империя на траките”.  Филмът представя най-значимите археологически обекти на цивилизацията на скалните хора в Източните Родопи - Перперикон и Татул, с участието на проф. Николай Овчаров.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм