Софийската градска художествена галерия е един от най-дейните културн институти на столицата и същевременно голям музей на съвременното изобразително изкуство. Намира се в центъра на София, в градинката срещу Народния театър „Иван Вазов” с вход откъм ул.”Княз Александър Батенберг”.

Галерията е основана през 1928 година, когато с разпоредба на столичния кмет генерал Владимир Вазов по онова време е създаден музей с три отдела: библиотека, архив и музей. Тогава обособяването на картинна галерия е част от дейнастта на музея. През 1952 година Софийска градска художествена галерия става самостоятелна институция. От 1973 година тя вече е настанена в сградата на бившето градско казино на улица „Гурко” № 1. Официалното откриване на експозицията е четири години по-късно.

Днес галерията притежава една от най-значителните колекции на българско изкуство: 3500 живописни творби, 800 скулптори, 2800 рисунки. В залите се прадставят и гостуващи индивидуални и колективни изложби на български и чуждестранни художници. С цялостната си дейност градската художествена галерия на София представя факти от българския културен живот и история по съвременен и запомнящ се начин.

 

Софийска градска художествена галерия

София 1000, ул.”Ген.Гурко”№ 1,

(вход откъм ул.”Княз Александър Батенберг”)

 

Работно време:

Вторник - събота: 10:00 -19:00 ч.

Неделя: 11:00 – 18:00 ч.

Почивен ден : понеделник.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи и галерии, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Каре от вери”.  Лентата разказва за многовековната толерантност на София към различните религии, дали си среща в нейния исторически и съвременен център.

 

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм