Западните склонове на Родопския рид Дъбраш, на който местните казват и Острец. Тесният път се вие от Гърмен и Огняново, покрай силно врязаната долина на река Канина, а посоката е Рибново – селото, прочуто с помашките си сватби и рисуваните булки. Но още по шосето, ставаме свидетели на една друга – Каменна сватба – поредният забележителен природен феномен у нас. А още по-нагоре, над почти обезлюденото вече Осеново са и Каялийските скали. От това дивно място са и снимките, заснети от продуцента на Телевизия Туризъм Георги Крумов.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.
Каялийски скали в превод от турски означава „скалисти скали” или „скали на квадрат”. Което до известна степен е странно, при положение, че местното население е помашко – т.е. мохамедани, но с български произход. Образуванията се виждат още отдолу, от шосето покрай река Места, и са на няколко групи. Но да се премине по пътека зад тях си е истниско преживяване, както казват опиталите. Днес шосето минава точно зад скалите, извива и излиза на височината на самите тях, около 1400 м н.в., откъдето с разкриват живописни панорамни гледки към Пирин, долината на Места, Родопите и Рила. Задължително място за спиране, дълбоко поемане на въздух и възхита. Виждат се и самите скали, вижда се Каменната филиповска сватба. Самият рид  Дъбраш пък е окичен с корони от букови гори, сред които клокочат  високопланински извори. Част от тях са каптирани като чешми, при други има заслони с пещи за печене на агнета... Наистина – по така красив планински път се пътува рядко в България, където зашеметителните гледки инак хич не са рядкост... А историите от Рибново, хората, вярванията им и шарените сватби – това са съвсем други приказки. Потърсете повече за тях в различните рубрики на www.see.bg.  
Направете и вие като Георги Крумов и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България! Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.
Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:
0 88 8087476     или набирайки директно
0 88 TOURISM     или
0 TV TOURISM
Можете и да ни пишете на адрес:
tvt@see.bg
Или да изпратите писмо до:
Телевизия Туризъм