Храмът „Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат” в Село Добърско е уникален заради своите икони и стенописи. Образите на светци и библейски сцени в храма са 460 - нещо невиждано на друго място, като се има предвид малката площ,  върху която са разположени. Поради изключителната възможност за културно-исторически туризъм, храмът е включен под № 3 в списъка на 100-те нацонални турисически обекта на България.

Особено интересен сред стенописите на храма е будещото много коментари изображение на Иисус Христос, изобразен сякаш в космически кораб. Но всъщност стенописът официално представя сцената на Преображение Господне и е зографско решение за изобразяване на таворската светлина.

Иконостасът на храма е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа.

С този храм е свързана и легендата, според която първите заселници в Добърско са били ослепените след битката при Беласица през 1014 година войници на цар Самуил. Те дошли в района, за да намерят изцеление от лечебната вода, която извира тук. Местните хора и днес твърдят, че с тази вода е лекувал очите си и Климент Охридски, създателят на кирилицата. Именно в близост до извора през 1614 година е построена споменатата по-горе църква. Самата тя през времето е имала връзка с Охридската книжовна школа, а и се е намирала на пътя от Рилския манастир за Света гора в Гърция, по който навремето е минал и отец Паисий Хилендарски, написал първата българска история.

 

Гледайте рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията от архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм