Магията на Стария Пловдив – и вие ще започнете да повтаряте тази широо използвана фраза, когато се озовете тук. Няма посетител, който да не се поддаде на очарованието на тесните улици с дъх на чимшир и здравец и на възрожденските къщи, изникнали върху много древни исторически пластове още от предримско време. Затова с удоволствие ви представяме личния поглед върху Стария Пловдив на запаления фотограф и пътешественик Юрий Стоянов.  

Забележителен тук е Античният театър, построен  през ІІ-ри век. Това е един от най-добре запазените до наши дни антични театри в света. Старият Пловдив всъщност е цял квартал върху хълма Тримонциум, съхранил уникални паметнициот Средновековието и българското Възраждане. Особено интересна в него е църквата "Св. Св. Константин и Елена" - типичен пример за църковната архитектура на ХІХ-ти век. В нея е иконата на двамата светци, за която се вярва, че е чудодейна. Впечатляват със своята архитектура къщите на известни български търговци, политици, деятели на културата – например Балабановата къща, превърната в музей, Чомаковата къща, и тази на издателя Христо Данов. В една от красивите възрожденски сгради е разположен етнографският музей. Експозицията му илюстрира в детайли бита и културата на населението в този край на България. Тук са още историческия музей на града и неговата художествена галерия.

През 1956 г. Старият Пловдив е обявен за архитектурно-исторически резерват и е отличен със златен медал на ЮНЕСКО за изключителни заслуги в опазването, реставрацията и консервацията на паметниците от миналото.

„Фотографията ми е и хоби, и професия.” Това казва в едно от писмата си до tvt@see.bg Юрий Стоянов.  „Обичам когато отида някъде в страната и когато видя нещо интересно, веднага да го запечатам, защото после  няма да е същото или да си е там и следващия път, ако ми се удаде отново повод да го посетя. Запленяват ме всички места, но с думи не мога да ви опиша всичко, трябва да видите снимките.”

 „Всеки път когато, тръгна на да пътувам и потеглям към някоя историческа или географска местност, не мога да изляза без да съм си взел фотоапарата.  Любимите ми места са много - няма да ми стигне мястото да изредя всички - цяла България”, категоричен е още авторът на тези снимки.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Направете като Юрий Стоянов и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg