Стобските пирамиди са едни от най-популярните скални феномени в България. Намират се недалеч от благоевградското село Стоб, в западния дял на Рила планина. Пътуването дотук е лесно, а скалната забележителност е удобна за разглеждане, тъй като в последните години бе изградена приятна пътека с парапети и място за отдих.

Средната височина на скалните пирамиди, оформени от ерозията в мекия пясъчник, е между 7 и 10 метра, като някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Повечето от тях са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъба.

На северния склон на рида, на който са разположени, пирамидите са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Цветът им варира между жълто и кафяво. През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

Местна легенда разказва за възникването на чудатий феномен: Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надъбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала в къщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, тогава всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигали приказните пирамиди, напомнящи една незабравима история. Впрочем, подобна е и легендата за образуването на Каменната сватба край кърджалийското село Зимзелен.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Страсти по Йоан” – вълнуващ разказ, който проследява първите години на Свети Иван Рилски и произхода му в село Скрино, както и места, свързани с неговото житие.  

Следете и за филма „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път”в  най-високата българска планина - Рила.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията от арх.Ламбри Джаров