Река Камчия е най-голямата българска река, вливаща се директно в Черно море. Устието й е известна природна забележителност заради ширналите се на десетки квадратни километра гъсти лонгозни гори. Това дивно място се намира на около 25 км южно от  Варна.

До края на ХІХ век лонгозната гора около Камчия се простирала на 100 квадратни километра, днес от тях са оцелели едва 12, съсредоточени главно около устието й.

Река Камчия, наричана някога и Панисос, а също и Тича, често разлива водите си в долината.  По този начин е създала условията за създаване на тази подобна на джунгла  растителност - Лонгоза. За да се опази ценната горска екосистема през 1951 година  местността е обявена за природен резерват Камчия. В близост е и защитена местност  Камчийски пясъци, заемаща 3,726 кв. км. Тя обхваща основната част от най-обширните по  площ пясъчни дюни по българското черноморско крайбрежие. Също така и лонгозни гори,  блатни екосистеми, храстови и тревни формации. В местността живеят редки  растителни, животински и пернати видове, повечето записани в Червената книга.

В река Камчия се срещат около 25 вида риба - основен поминък на тукашното рибарско  селище. Около северната част на устието на реката до черноморския бряг се намира и  курорт "Камчия".

Тук всъщност е най-дългият непрекъснат черноморски плаж в България,  започващ от къмпингите „Рай” и "Романтика" в сверната си част, минаващ през плажа при Шкорпиловци и свършващ  при Черни нос в южна посока. Истинско приключение в устието на Камчия е разходката с лодка или водно колело по реката.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на легендите” - авторски разказ за легендите, обвеяли северното българско Черноморие, нос Калиакра и историко-археологическия резерват „Яйлата” още от времето на аргонавтите, та чак до наши дни.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм