Сгушен в северното подножие на връх Тодорини кукли в Западна Стара планина, Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е истински храм на православната вяра за хората от този край на страната, както и за поклонници от близко и далеч. Снимки от това уникално място ви представя редакторът на ТВТ и see.bg и запален пътешественик Стоян Радулов.

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.
Манастирът е възникнал вероятно през Втората българска държава, претърпял е многобройни набези и опустошения през многовековното османско иго, въздиган е от пепелища и винаги е бил огнище на духовна просвета. През 1867 г. на Илия Стоянов от село Драганица се явило насън призванието да разгласи възобновяването на светата обител в местността "Пустият манастир". С това дело обаче се захванал архимандрит Антим (Александър Дамянов) от близкия град  Берковица . От тогава до 1922 г. - цели 55 години, той изграждал Клисурския манастир. Това е може би най-необикновеният манастир в България. Църквата му е в средата на двора, на малък хълм и се вижда от 10-ки километри. Освен това е с две камбанарии, като катедрала. Пътеката до входа и и стълбите минават между шпалир от стройни кипариси. Манастирът е предпочитана резиденция за видинския митрополит. От 2008 обителта е женска, а шестте монахини й придават допълнителен чар. Те се грижат за стопанството, реда, чистотата и провеждането на службите, ръководени от младата игумения Таисия. Освен това рисуват икони, шият одежди и са готови да покажат на всеки занаята си. В близост има и свещено аязмо с лековита вода.
Направете и вие като Стоян Радулов и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!
Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:
0 88 8087476     или набирайки директно
0 88 TOURISM     или
0 TV TOURISM
Можете и да ни пишете на адрес:
tvt@see.bg