„7/30”

В месеца на фотографията, организиран от Българска фотографска акедемия „Янка Кюркчиева”, 7 столични галерии се обединяват зад мотото „Вечер на галериите” и ще отворят врати на 15 юни между 18 и 22 часа. В пространството на ул. „Самуил” между „Солунска” и „Денкоглу” ценителите на изкуството ще видят пет фотографски изложби, съвременна живопис и пластика, приложно творчество, документални филми. „7/30” се казва съвместния проект на галериите, оформящи атрактивна арт-зона в центъра на София – на 30 метра от двете страни  на ул. „Самуил” са разположени седемте обекта: галериите „Астри”, „Париж”, „Алгара”, „Дега”, „Арт-къща Куклите”, „Тера арт студио” и музикален център „Борис Христов”. 

Подобна съвместна инициатива за първи път се прави в столицата и организаторите се надяват да превърнат събитието в традиционно. Очаква се в бъдеще в проекта да се включат и други галерии, намиращи се на същата или пресечни улици и така форматът „7/30” да разшири параметрите си.  Концентрацията на толкова артистични пространства на едно място е дар за столицата – вместо да обикалят из града, жителите и гостите на София ще могат да виждат едновременно ценни експозиции и разнородни изкуства. „7/30” има и друго значение – галериите ни се намират на 7 минути от  ул. „Витоша” и на 30 метра от „Алабин”, пояснява Жени Костадинова, управител на арт-къща „Куклите”.

 

АФИШ

„Астри”

Към сенките на Мо Ти

От 15 до 30 юни галерия „Астри” показва проекта на Алеш Хръдличка „Към сенките на Мо Ти”. Доктор по фолософия и изкуствознание, роден в Бърно, Чешката Република, Хръдличка прави опит за образен прочит на философските търсения и емпиричните оптически открития на древнокитайския философ Мо Ти. Това е един съдържателно-формален диалог със зрителя в посока на „мъртвата архитектурна материя”,  „първичното, което потъва в сянката”,  „сенките на душите ни и тяхното  отражение”, „фигуративен минимализъм”.

На 15 юни от 20 часа, в двора на галерията на  ул. „Цар Самуил” 34  бихте могли да гледате прожекциите на късометражните филми: „Някъде върви човек”, 35 min - филм за художника и поета Георги Трифонов на режисьора Стефан ДЖАМБАЗОВ. „Хорото на мъртвите”, 25 min на режисьорите  Давид ДЖАМБАЗОВ и Стефан ДЖАМБАЗОВ, оператора Цветан Недков, по сценарий на Стефан ДЖАМБАЗОВ. „Училищни истории”, 6x5 min - сценаристи и режисьори: Анна СТОЕВА и Давид ДЖАМБАЗОВ, оператори: Делян ГЕОРГИЕВ и Цветан НЕДКОВ.

Адрес: „Цар Самуил” 34, Тел.: 0885 23 07 17- Вихра Пешева,  www.astrygallery.com

15-30 юни, 2012

 

Арт-къща  „Куклите”

Морски феи

Демонстрация и изложба на интериорни кукли  „Морски феи” представя арт-къща „Куклите”. Авторите на това забавно приложно творчество са деца и възрастни от „Творилницата на Жени”. В нощта на галериите в „Куклите” ще бъде представена и фотоизложба от Първия детски международен фестивал „Магията на куклите”, проведен през юли 2011 г. в Санаториално оздравителен комплекс „Камчия”.

Адрес: ул. „Цар Самуил” 34, ет. 2,  Тел.: 0888 86 09 34

15-20 юни, 2012

 

„Париж”

Друга реалност

Галерия „Париж” предстява фотографската изложба на Таня Граматикова и Кристиан Александров „Другата реалност”. Изложбата е част от „Месеца на фотографията“ и ще представи двама автори, работещи в сферата на сюрреалистичното и фотоманипулацията. Таня Граматикова ще покаже серия еротични фотографии, както и две известни свои творби, посветени на Фрида Кало. Кристиан Александров е майстор на фотомонтажа и ще поведе зрителя из различните „стаи“ на подсъзнанието, където страсти и мистерии се преплитат във въздействаща и провокираща зрителна амалгама.

Адрес: ул. „Цар Самуил” 47,   Тел.: 029808093, www.gallery-paris.com 

15-30 юни, 2012

„Алгара”

С обаяние на жена

В галерия „Алгара” можете да видите проекта на Радостин Димитров  -     "С обаяние на жена" - нежни портрети, обвити в тайственост. Фотография, излъчваща форми на женска същност. Истории, надничащи през обектива, подправени с малко еротика. Това е разходка из пленителния свят на жените. Свят, променлив, изпълнен с роли, представен на въображението на зрителя.

Адрес: "Цар Самуил" 47, Тел.: 0887608900, algara_gallery@abv.bg 

15-27 юни

„Дега”

Пресечна точка

Във „Вечерта на галериите”  „Дега” ще участва със сборна изложба -  живопис на утвърдени автори на българското изобразително изкуство от различни поколения: от старите майстори Ненчо Балкански и Ангел Нинов до Златка Дъбова, Найден Станчев, Здравка Василева и други съвременни живописци и графици. Малкото артистично пространство ще се превърне в пресечна точка на обмен на идеи и провокации.

 

15-30 юни

Адрес: ул „Цар Самуил” 38, Тел.: 0889 008 427

 

„Тера арт студио”

Плоскости

Художникът Красимир Бекяров ще покаже третиране на керамични плоскости с цвят.  Едно търсене на пресечната точка между изящното и приложното, между конкретното и абсртактното.

Адрес: ул. „Цар Самуил” 45   Тел.:0897 821 164,  www.wix.com/terra_art/ceramics

15-30 юни, 2012

 

МЦ „Борис Христов”

Ехо от неравноделен миг

На 15 юни от 18.30 Музикален център „Борис Христов” представя „Дево честна и пресветла” – концерт на Таня Лазарова – сопран, Станислава Марчева – мецосопран, Светослав Лазаров – роял. В програмата са включени фрагменти от Бах, Моцарт, Вивалди, Хендел. В арт-галерията на центъра можете да видите фотоизложбата на Румен Статков и Мартин Карнолски „Ехо от неравноделен миг”.

Адрес: ул. „Цар Самуил” 43, Тел.: 02 987 35 92

15-28 юни, 2012