Планината Витоша се извисява над София, превърнала се е в нейна емблема, отличителен знак. Разположена между Стара планина и Рило-Родопския масив, тя е единствената купеста планина у нас. Дължината й е около 20 км, а ширината й варира от 10 до 19 км. Обявена е за природен парк – един от единадесетте в България.

 „В целия кръгозор - Витоша. Тя вдига високо в небесата своя грамаден снеговит гръб, премазан, приплеснат, сякаш на него тежи товарът на един невидим свят. Един път кацнал на нея, взорът ми дълго не можа да се освободи от съзерцанието на тоя символ на величието, пълнотата и вечността.” Казал го е Иван Вазов още в цикъла си „Капят листата”. Но от тогава Витоша не се е променила много. Планината има сравнително голяма средна надморска височина 1394 м – само 100 метра по-малка от тази на Рила. Витоша има 9 върха с височина над 2000 м. А първенецът сред тях - Черни връх (2290 м) се нарежда на четвърто място по височина в България. Началото на движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта” е поставено именно тук, на първенеца на Витоша. И само защото обектите в списъка са подредени по региони и по азбучен ред, той не е поставен под № 1, а под № 74.

Уникален природен феномен на Витоша са каменните реки – кръгли гранитни камъни, достигащи до 2 км дължина и 50 м ширина. Точно под едни такива камъни, на самия Черни връх извира и основната река на Югозападна България – Струма. На върха има още малка чайна, база на Планиската спасителна служба, метеорологична станция.

Освен да се радва на прохладата, през лятото във високата част на планината, човек може да види най-различни интересни цъфтящи растения. Могат да се наблюдават такива красиви цветя като жълт крем и витошко лале. То е с ярки жълти цветове и е символ на Витоша.

В южната част на планината има множество карстови извори, а в самото подножие бликат извори с минерална вода. Близостта на столицата е и причината в северните склонове на планината да има няколко хижи. Но най-големия курорт тук е Алеко, кръстен на основателя на организираното туристическо движение и баща на Бай Ганьо - Алеко Константинов.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят към храма” - поучителен и прелюбопитен разказ за Княжевската църква в София, в подножието на Витоша, където се смесват истории от християнството и исляма.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията Радостин Димитров и архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм