Връх Вихрен (2914 метра н.в.) е най-високият връх в Пирин планина. Той е третият по височина връх на Балканския полуостров и вторият в България. В списъка на 100-те национални туристически обекти този планински връх е поставен под № 2. Печатът в книжките на БТС се поставя на хижа „Вихрен”.

Пирин е може би най-живописната планина в България, с типичен алпийски релеф – част от Рило-Родопския масив.

Масивът на Пирин се извисява надлъжно от северозапад на югоизток между долините на реките Струма и Места и котловините по тях. Най-старото познато име на планината е Орбелус - белоснежна, познато ни от траките. Вероятно не случайно – заради височината снегът по върховете се задържа до късна пролет, а лятото мраморните скали на планината фосфоресцират в нощното небе. Славяните пък са я наричали Перун - на името на своя върховен бог гръмовержец.

През 1962 година голяма част от планината е обявена за народен парк. През 1998 година защитената територия е вече един от трите национални парка на страната. Поради своя уникален природен комплекс от 1983 година парк „Пирин” e обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. В планината са обособени и 5 резервата за съхранение на специфични екосистеми и хабитати.

Планината е изключително предпочитана дестинация за високопланински летен и зимен туризъм. В подножието е един от най-големите ски курорти в България – Банско.

 

Пирин планина е представена в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм филмите „Една пиринска пролет през фотообектива” и „Сърцето на Бялата планина”, посветени на Пирин.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията Радостин Димитров и архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм