Ждрелото на река Ерма край западния български град Трън е една от най-впечатляващите природни забележителности в страната. Разположено на самата граница между Бълария и Сърбия, то е удивително място в Краището и склоновете на Руй планина. Затова неслучайно е поставено и в списъка на 100-те национални туристически обекта, където фигурира под № 39.

До Трън от Перник се стига през прохода Секирица. След поредица от няколко остри завоя изникват накацалите сред зеленината на околните възвишения къщи на града. В Трън е паметникът, посветен на загиналите воини през Българо-сръбската война в края на 19-ти век, дело на италианския скулптор Арналдо Цоки.

Но най-голямата забележителност все пак е тукмо близкото ждрело на река Ерма. Реката извира в Сърбия и навлиза в българска територия. Красотата на това място за първи път е описана от чешкия пътешественик Константин Иречек: „Най-после пред нас се отвори в дълбината равна долина, с малка рекичка на дъното. Хубав е изгледът през гъстите гори и белите скали на пролома на Трънска река, която пък лежи дълбоко под нас, но криволите на нейния пролом добре могат да се проследят.”

Днес над реката има изградени няколко мостчета, от които безопасно може да се възхитите на този природен феномен и да усетите цялата му красотата. А от южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км. За преминаването й са необходими около 8 часа. За улеснение на туристите на ключови места от маршрута са изградени мостове и стълби.

До тук се стига по хубаво ново 5-километрово шосе от град Трън, което минава покрай хижа „Ерма” и свършва в село Ломница.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Трънски разкази” - мозайка от любопитните истории на град Трън, забележителното ждрело на река Ерма и роденият в този край откривател на бацила в българското кисело мляко д-р Стамен Григоров.

 

Следете и за рубриките, посветени на 100-те национални туристически обекта и на красиви природни гледки от България, излъчвани в рамките на информационния блок на Телевизия Туризъм „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

100-те национални туристически обекта са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм