Старинното селище Арбанаси е едно от най-интригуващите села у нас, обявено за архитектурен  резерват. Намира на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км. от Велико Търново. Тук ви представяме серия зимни сюжети от неповторимата му атмосфера, заснети от нашия редовен зрител и запален пътешественик арх. Ламбри Джаров.

Арбанаси се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис, създадени през XVI-XVII в. Те са и причината селото да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.С царски указ от 1921 г. селото е обявено за курорт, а през 2000 г. за "историческо селище" от национално значение. В момента е поставено под № 11 в списъка на 100-те обекта заедно с други забележителности във Велико Търново. Печатът се намира в църквата "Рождество Христово".

Летописът на Арбанаси започва с най-ранния писмен документ - ферманът на Сюлейман Великолепни от 1538 г. Днес богатата му история разкиват запазените 144 къщи с богата вътрешна украса, 5 църкви и 2 манастира.

Майсторството на строежите създава така наречения стил на арбанашката къща. Тя е типична балканска къща. Каменните основи са като на търновските болярски къщи. Запазени са две такива - на хаджи поп Панайот и на чорбаджи Георги. Изградени изцяло от камък, те представляват малки крепости с вътрешни стълби. За защита отвън имат яки каменни портища - караулки, а за нощния пазач - ниши (фириди). Тези къщи са без балкони и еркери. По-късните къщи от XVIII в. Вече имат открит чардак без прозорци и закрит с дъсчени капаци, които се отварят към градината. Във всеки случай арбанашката къща поразява с богатството и разкоша на вътрешното си устройство. Пример са Констанцалиевата и Хаджиилиевата къщи, обявени и за музеи.

Интересни са и старинните арбанашки чешми с големи стрехи. Например Коконската, която се намира срещу Костанцалиевата къща и е строена през 1786 г. от Мехмед Саид ага. Надписът с релефни букви на староарабски върху нея в превод гласи: „Който я гледа и пие, ще му дойде светлина на очите и душата."

Ако пътувате из България и сте направили много снимки... Или имате свои видеоклипчета, а защо не и филми... Изпратете най-интересните от тях на нашия имейл tvt@see.bg или пък се свържете с нас. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени в програмата на Телевизия Туризъм и ще бъдат публикувани в www.see.bg.

Направете и вие като Ламбри Джаров и споделете красотата с другите, намерете нови приятели, зарадвайте ги с гледки от България!

Следете за новите конкурси, игри и всички интересни инициативи на Телевизия Туризъм и www.see.bg.

 

Можете да се свържете директно с екипа на Телевизия Туризъм по следния начин:

0 88 8087476    или набирайки директно

0 88 TOURISM             или

0 TV TOURISM 

Можете и да ни пишете на адрес:

tvt@see.bg