TVT в YouTube
Виж България 1333.bg rating.bg

България – население, език и традиции

Най-голямото богатство на България е нейният народ. Страната е с богата духовност и внушителен принос в световното културно наследство. С пословична толерантност, заложена в самата същност и характер на българската нация. Това е страна, съхранила забележителни шедьоври от самобитната цивилизацияна траките, от бурното Средновековие и от времето на Българското Възраждане. Това е една от най-старите държави в Европа със сложна, драматична, но забележителна история.

В България живеят 7 милиона и 600 хиляди човека. 83 на сто от населението на страната са етнически българи, като двата най-големи други етноса са тези на българските турци - 10 %, и на циганите - 5 %. Останалите 2 % включват арменци, руснаци, румънци, украинци, гърци, каракачани и евреи. Повечето българи са източноправославни християни - 83 %, римокатолиците са под 2 %, а 12,2 на сто от населението изповядва ислям в различните му форми. В страната действат официално повече от 50 други вероизповедания.

Официален език в България е българският. Българската азбука е кирилицата - създадена от свети Климент Охридски и кръстена на неговия учител и създател на славянската писменост свети Кирил Философ. От 1 януари 2007 година, с влизането на България в Европрейския съюз, кирилицата става една от основните азбуки на съюза.

България е член още на ООН, на НАТО и на Световната търговска организация. Страната има своя база на остров Ливингстън в Антарктида и като Консултативен член на Антарктическия договор участва в управлението на териториите, разположени южно от 60° южна ширина.

България е правова и демократична страна. Тя е парламентарна република. Държавен глава е президентът. Изпълнителната власт на държавата е правителството, ръководено от министър-председател. Съдебната власт е независима.

Националните символи на България са знамето, химнът, гербът и гвардията на Републиката. Националното знаме изразява независимостта и суверенитета на българската държава. Представлява трибагреник в бяло, зелено и червено. Лъвът в герба на България символизира силата на българската национална държава.

Националният празник на България е 3 март - Ден на Освобождението от османско робство. Официални държавни празници са още 6 септември - денят на Съединението на България, 22 септември - денят на Независимостта, и 24 май - Денят на българската просвета и славянската писменост и култура.

Великден в страната се чества официално според каноните на автокефалната Българска Православна Църква. Коледа в България се празнува на 25,26 и 27 декември. Посрещането на Новата година е в нощта на 31-ви декември срещу 1-ви януари.

Православното християнство в България е с дълбоки традиции, а българската църква е играела ключови моменти в духовния и политически живот на хората и държавата.

Преподобният свети Иван Рилски е смятан за изключителният небесен покровител на българския народ и се ползва с благоговейната му почит. Най-голямо си наследство светецът ни е оставил в своето "завещание" - „Заветът”. До появяването на Паисиевата история този документ е мерило за националното самосъзнание на българите. Православната църква чества неговата светла личност на 19 октомври. Той е основател и на Рилския манастир - духовното сърце на България и един от най-забележиелните туристически обекти.

 

Гледайте поредицата от късометражни документални филми „ТВТ представя България”, показваща филми с ударни послания и силна информативна насоченост, посветени на България. Тя се излъчва по няколко пъти на ден - преди и в края на дневната филмова програма, както и още три пъти през деня по ТВТ.

 

Следете и за клиповете от поредицата, посветена на 100-те национални туристически обекта на България. Клип за всеки един от обектите можете да гледате в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”, който се излъчва преди и след всеки документален филм. Ежедневно Телевизия Туризъм излъчва клипове за шест от 100-те национални туристически обекта.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.