В нощта на 18 май музеите очакват своите посетители

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОБРИЧ

„Златни ти ръце, майсторе…“ Векове наред тези думи са една от най-големите похвали в българското общество, израз на висша признателност и благодарност за добре свършена работа. Похвала, показваща висините, достигнати от човешкия ум, талант и креативност. Да създадеш нещо с ръцете си, да бъдеш ваятел и от глината, дървото, метала да сътвориш предмети, сбрали ведно полезното и красивото, практичното и изящното, е дарба и благословия. От грациозно изваяните глинени и медни съдове и грейналото в слънца парче дърво до ювелирната нежност на филиграна и песента на писаните каруци – навсякъде откриваме ръцете и душата на самобитния народен майстор и нестихващия му стремеж да сътвори произведение, което да носи радост и на своя създател, и на всеки, който се докосне до него. Но майсторът не се ражда, той се изгражда ден след ден, година след година, в делници, изпълнени с труд и търпение, вдъхновение и надежда. Защото да бъдеш майстор е призвание…

Заповядайте на 18.05.2024 г., в 17.30 ч., в Нощта на музеите в музея в Градски парк „Св. Георги“ на откриването на изложбата „Добра среща майстори. Занаяти от Добруджа (1878 – 1944)“! Елате в някогашните работилници, за да се докоснем до ръкотворството и уменията на добруджанските занаятчии и отправим заедно поздрава: „Добра среща, майстори!“

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СТАРА ЗАГОРА

 

ВЪЗРОЖДЕНСКИ ИКОНИ ОТ ДОБРУДЖА ГОСТУВАТ В МУЗЕЯ НА РЕЛИГИИТЕ - СТАРА ЗАГОРА

Регионален исторически музей – Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”.  Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ – Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа. Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа. Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са: Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен. Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

Иконите в колекцията на РИМ – Добрич са събирани от православни храмове в над 20 населени места в Добричка област. Те са били в извънкултова употреба в момента на събирането им. Престояли са десетилетия в различни помещения на храмовете и при намирането им повечето са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ – Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват постоянната експозиция на Отдел „История на българските земи XV-XIX век” на РИМ – Добрич в зала „Възраждане”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ – Добрич за съхранение, реставрация, изучаване и популяризиране. Те са статут на движими културни ценности, признати са за част от националното иконно богатство.

В Музея на религиите ще бъдат  експонирани 30-те най-впечатляващи експонати от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от 17-и век, „Исус Христос на трон” /18-и век/, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /19 век/ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона „Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /XVIII в./, надиконостасен кръст /XIX в./ и йерусалимия от края на 19-ото столетие. 12 информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

 *****

 

 ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ“

ИЗЛОЖБА „МОДАТА В ОГЛЕДАЛОТО НА ЕДНО СТОЛЕТИЕ – ОТ СРЕДАТА НА XIX В. ДО СРЕДАТА НА XX В.“ 

Изложбата може да бъде разгледана в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч. в Изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“, ул. „Московска“ 5, София, но ще бъде там в периода 16 май –15 юни 2024 г.

Фотографиите са на Държавна агенция „Архиви“.

„Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ е изложба на Държавна агенция „Архиви“, която с над 120  снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри, сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна. В изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

*****

 

НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

 

ВХОД СВОБОДЕН, КОНЦЕРТ И ЛЯТНО КИНО В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ 

На 18 май (събота) от 18.00 до 22.00 ч. Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В късните часове на деня посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната, да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати и да съхранят спомена от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в специално обособен за целта кът.

За всички гости, избрали да посетят НВИМ, Представителният оркестър на Националната гвардейска част ще изнесе концерт от 19.00 часа с популярни произведения от богатия си репертоар.

В традиционното ни предложение за лятно кино под звездите от 21.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Врагове“ (2017) на режисьора Светослав Овчаров с участието на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и др. Той разказва за събития от пролетта на 1913 г. по време на Балканската война, когато турски и български войници от врагове стават съюзници. При неблагоприятни метеорологични условия прожекцията ще се осъществи на закрито, в киносалона на Музея.

В Нощта на музеите участват с отворени врати и специални програми и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово. 

ПРОГРАМА:

18.00 – 22.00 ч. – Вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция

19.00 – 20.00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Националната гвардейска част

21.00 – Лятно кино: „Врагове“ на режисьора Светослав Овчаров

*****

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ТЪРГОВИЩЕ

 

Да посетиш музея през нощта е не само необичайно, но и вълнуващо преживяване, на което е трудно да устоиш. През нощта сетивата ни са особено будни, музеите изглеждат по-интимни, светлината се променя в сравнение с обичайната, произведенията изглеждат по-спокойни, или предизвикателни и смущаващи. Вече 20 години музеите в Европа, а вече и извън континента предлагат на своите посетители събитие, в което оригиналност, ентусиазъм, изобретателност привличат нови публики към местата на знание и изкуство.

Регионален исторически музей – Търговище се включва като част от общото музейно приключение със своето седемнадесето издание, като подарява на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.

На 18 май (събота) т.г. от 18.00 до 24.00 ч. музеят отваря своите експозиции и изложби за всеки, който търси да открие  за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало,  усмивка и забавление.

От 18.30 ч. пред Славейковото училище ще ни потопят в «Пролетно веселие» талантливите момичета и момчета от фолклорни състави  на II СУ „Проф.Никола Маринов“.

От 19.00 ч. ще ни потопят в магията на музиката и песента  Трио „Тенорите“, с букет от богат и цветен репертоар.

Музейния образователен център (в двора на Свещаровата къща) по традиция е специално място за децата и учениците, но и за техните родители. Във времето от 18 до 23 ч. всички те ще могат да се забавляват под мотото „Приятелче мило, направи си плашило!".

Славейковото училище е отворено за всеки, който отново да надникне във възрожденската класна стая и изложбата „Велик е нашия войник“. За всички, които искат да открият тайните на магията и магичността е изложбата    „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“, дело на специалисти от Регионален етнографски музей-Пловдив. В старото училище разказваме удивителната история на една жена с мисия чрез изложбата „Върбинка – изпратена от Бог“ (посветена на 100 години от рождението на Върбинка Димитрова от с. Илийно – пратеник на Милосърдието). Един феномен на природата, лишена по рождение от ръце и крака, тя пътува по света и прави демонстрации на своите ръкоделия, за да вдъхне кураж и вяра на хората с увреждания и в неравностойно положение. За хората, които са пропуснали да видят са изложбите: за забележителния български архиерей Нюйоркския митрополит Андрей; „От ревност за народното просвещение” – посветена на 160 години от построяването на училище „Св. Седмочисленици” (Славейковото) в град Търговище; „Реликви на свободата“ – посветена на Освобождението на град Търговище от османско владичество.

Музеят отваря вратите и на Археологическата експозиция, където все още може да се види Кралевското съкровище. Предстоящата музейна нощ е възможност да се види, тъй като скоро ще отпътува за участие в голяма изложба посветена на древна Тракия, която ще представи България в музей „Джон Пол Гети“ в САЩ.

В Свещаровата къща Ви очаква експозицията „Икони и църковна утвар“ и изложбите „Вароша“ и „Град и панаир“

В тази нощ входът е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.

Очакваме ви!