Българката Марина Делчева-Гланшниг получи наградата „Милан Фрюхбауер“ и по този начин титлата „Бизнес журналист на годината“. Сънародничката ни е първият носител на специалната награда, информира блогът на българите в Австрия „Меланж Булгарен“ (Melange Bulgaren).

Марина Делчева-Гланшниг ръководи икономическия ресор на „Винер Цайтунг“ от 2014 г., а от миналата година пое същата функция в престижното списание „Профил“. Делчева дълги години работеше за списание „Бибер“, сътрудничила е и на редица български издания.

„Марина Делчева-Глантшниг принадлежи към по-младото поколение бизнес журналисти, които вече имат впечатляващ опит. Родена в София, тя е отлично запозната с икономическия пейзаж на Австрия и въпросите на икономическата политика и от много години отразява компетентно и според най-високите журналистически стандарти теми от света на икономиката“. Така е представена Марина Делчева от Австрийската информационна агенция в съобщението за получаването на престижното отличие.

„Нейната журналистическа работа допринася за новото позициониране на списанието на медийния пазар. Работата ѝ е ценена от читателите заради качеството и задълбочеността ѝ. Марина Делчева-Гланшниг отдавна е призната за един от най-добрите млади журналисти в страната в областта на бизнеса“, отбелязва още Агенцията.

Главната редакторка на списание „Профил“ Ана Талхамер поздрави в Туитър Марина Делчева за заслуженото отличие.

Първата церемония по връчването на наградата за журналистика в областта на икономиката в Австрия се състоя в тържествената обстановка на Дома на индустрията във Виена. На 8 април вечерта Обединението на австрийските индустриалци отличи най-добрите бизнес журналисти и за първи път връчи отличието „Милан Фрюхбауер“ за специални постижения в бизнес журналистиката.

„Тази награда беше създадена, за да се отличат изключителни журналистически постижения в областта на бизнес репортажите. Така искаме да подчертаем качеството и значимостта на журналистиката в тази област и да отличим тези, които с работата си допринасят значително за обществения дебат и демократичното формиране на мнение“, подчерта Кристоф Ноймайер, генерален секретар на Обединението на австрийските индустриалци, цитиран от АПА.