Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Христина Кирилова.
"Първата презентация и дегустация от Анна и Димитър Спасови... Това са хора, които са големи специалисти и за нас е чест... Тази година е различна, с богата програма. Кухнята остава като нещо, което сме правили и преди, но това е и едно от желанията на всички посетители, защото е атрактивно, специфично, връща ни в едно друго време и същевременно прави всичко, което може би се е случвало преди в средновековната крепост, да изглежда реално..."
Различни кулинарни рецепти и менюта от Античността и Средновековието са добре описани и достигнали до нас. Римската кухня е доста богата като съставки, без да е сложна като приготвяне, обясни Димитър Спасов от клуба за исторически възстановки „Дукс Антика". За поредна година Димитър и неговата съпруга Анна ще представят вкуса на миналото във Видин. В началото - през ранната античност, важното е била храната да се съхрани за по-дълго време. С постепенното забогатяване започва да се търси луксът, по-добрият вкус и особено презентацията.
"Това е много специфично за римската кухня. Има описани блюда, в които, примерно, при отварянето на изпечен глиган от него излитат яребици. Гледали са по някакъв начин да грабнат хората, които са дошли. Всеки се е надскачал в едни наистина много богати времена... Ние ще гледаме да се съсредоточим върху една по-средна класа и това, което тя е консумирала, защото ниската класа е карала само на хлебец, на зеленинка..."
На фестивала ще бъде представена и османска кухня. Шеф Петър Горанов ще разкаже и покаже богатството на ориенталската кулинарна традиция. Всеки посетител ще има възможност да се докосне до историята не само чрез разкази, но и с всички сетива - вкус, звук, зрение и докосване, уверяват домакините от видинския музей.