14 филма ще видим в програмата на    
15-тите Дни на предизвикателствата  (2-5 декември 2019 г.)

2019 г. се оказа благодатна за фестивала „Дни на предизвикателствата“ в много отношения.  Освен, че фестивалните дни са вече четири (2-5 декември), разпределени в две локации (Френски институт и УАСГ), а гостите от чужбина са четирима ( Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес  плюс Жил Бьоф, лектор в деня на откриването), тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма!


Организаторите от магазини „Стената“  са подготвили разнообразна кино селекция за любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето,
парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството  и цялостно, активностите сред природата.

По традиция, феновете на катеренето ще видят поредната 14-та порция щури истории от поредицата Reel Rock Tour. На голям екран, в Аула Максима в УАСГ, ще видим  и China Jam, носител на 21 награди за планинарско кино, продукция на специалния гост тази година Еврар Венденбаум, с участието на добре познатите герои Никола Фаврес и Шон Вилянуева, любимци в едно от предните издания на „Дните“. В INSIDE пък  ще видим един философски поглед към живота на странстващия по високите етажи на света Кристоф Дюмаре, друг специален гост, очакван с нетърпение да пристигне от Франция.

Растящата аудитория на практикуващите парапланеризъм ще има удоволствиетко да се наслради на цели 3 заглавия, две от които на световния височинен рекорд в дисциплината  Антоан Жирар: на 2.12 във Френски институт – Полетът на кондора, а на 3.12 в УАСГ– “Lost In Karakorum”. Тези филми Антоан ще представи лично. Очакваме на сцената да се качи и българската гордост акро парапланеризма Веселин Овчаров с неговия филмов проект „Acro Cross: Страст за летене“, реализиран през 2019 г. в небето над Стара планина.

С наближаването на зимния сезон, две надъхващи ленти ще заредят със снежна емоция  и запалените скиори и сноубордисти. “SHELTER – Step Forward Through the Legendary Alps” с екологичен фокус в момента дебютира по европейските фестивали, премиера ще бъде и за София. По стъпките на изоставения албански курорт Брезовица тръгва независимият филмограф Елиас Елхард в „NARCIS”, който  поставя въпроса за политически обремененото минало на региона. Безспорно очакван с голям интерес е филмът „SPECTRE” за покоряването на един от най-високите антарктически върхове от екипа на Лео Хоулдинг, който е сред най-харизматичните личности, гостували на Дните.

Тазгодишният рекорд по европейския туристически маршрут Е4 на амбициозния ултрамаратонец Калоян Пейчев – Кофе ще видим премиерно на „Дните“,  претворен в документални кадри  за радост на почитателите на бягането, а тези, които предпочитат водните активности ще се заредят с морски импресии с „Dream Ocean” на ветроходците от  „Вятър и вода“.

Вячеслав Стоянов, един от любимците на публиката на „Дните“, се завръща на сцената след три  годишно странстване по прашните пътища на Америка (Cycle4Recycle).   Още страхотни презентации за осъществени проекти и постижения от вдъхновяващи личности ще видим в четирите Дни на предизвикателствата. Пълната програма може да се види на www.predizvikatelstva.com

По време на цялата филмова и презентационна програма в аула „Максима“, във фоайето на УАСГ ще се провежда традиционното изложение за целесъобразен начин на живот, спорт и свободно време. В експо зоната ще можем да разгледаме здравословните  суперхрани на „Ancestral Superfoods”, занаятчийските бирени марки „Айляк“ и „Витошко лале“ и ароматния спортен бленд на „DABOV CAFE“. Насочени към минимизиране на човешкия отпечатък върху природата  са восъчните кърпи за многократна употреба на Libyana Lave и бамбуковите сетове за храна Blue Bio Box. Сред предложенията за спорт и туризъм  ще видим електрическите велосипеди E-Mountain Bike, програмите на курортния комплекс Пампорово, приключенска литература от издателство „Вакон“, техническите облекла на Omsight и практичните бандани за планина и свободно време на TOTEM.  Във фотографския кът както винаги ще са разположени Photopavilion, където на първокласни ноутбуци Acer ConceptD всички ще могат да разгледат финалистите във фотоконкурса „Дни на предизвикателствата“ на тема „Биоразнообразие и дива природа“.

„Дни на предизвикателствата“ стартират още в понеделник, 2 декември с конференцията „Биоразнообразието: предизвикателство?“ във Френския институт, чиято програма може да се разгледа тук. При откриването на програмата във Френския институт специален гост ще бъде г-н Франсоа Деберг, Регионален директор на Веолия за България и Балканите, който ще приветства публиката и ще сподели своята лична съпричастност към каузата на биоразнообразието и опазването на природата за нашия живот, на така важните за всички ни чиста вода, чист въздух. На следващия ден в УАСГ представители на Биологическия факултет и партньори на Софийска вода, част от Веолия, ще разкажат за съвместния научноизследователски проект "Жива вода" за оценка на екологичното състояние и биоразнообразието на водите по поречието на р.Искър.

В магазини Stenata и в системата на bilet.bg могат да се закупят тридневни билети за фестивала на цена от 30 лв. /билетът включва и филмовата вечер във Френския институт на 2 декември/. В трите дни на събитието на  място ще могат а се закупят и еднодневни билети на цена 12 лв.

“Дните на предизвикателствата” се организират със съдействието на Френски институт в България, Sofia 2018 - Европейска столица на спорта, "Nissan – България“, Веолия - България, Sport Depot, PhotoPavilion - Магазини за фотографска и видео техника , Acer България, хотел „Будапеща“ магазини Stenata и Агенция „Одисея-ин“, както и всички приятели и гости, които ще се качат на сцената на фестивала или ще се включат със свои снимки, разкази и преживявания.

ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ОНЛАЙН

Официален сайт: http://predizvikatelstva.com/

Пълна програма (с линкове към трейлъри) : http://predizvikatelstva.com/програма-2019-2/

Фейсбук: https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata

Официално фейсбук събитие:  https://www.facebook.com/events/688960084928466/

Instagram: @predizvikatelstva.com