За четвърта поредна година, в гр. Шипка ще се състои традиционния Ножарски събор. Домакин на събитието, което се осъществява съвместно с „Гилдия на българските ножари и ковачи“ е НЧ „Светлина – 1861“.

Съборът ще бъде открит на 12 юли от 13:30 часа в двора на ЕК „Чирпанлиева къща“ и ще продължи 3 дни. По традиция мероприятието е посветено на приемствеността. За да може един занаят да бъде опазен напред във времето е нужно да се предава от поколение на поколение и да се създава приемственост, в която всеки следващ да може да стъпи на изградена основа и да надгражда.

След унищожителната градушка, сполетяла Шипка на 13.06.2024 г., гилдията предложи събора да премине с кауза за събиране на средства за възстановяване  покривите на читалищната сграда и ЕК „Чирпанлиева къща“.

Ножарският занаят е сбор от различни и специфични умения, които ще бъдат представени от майсторите: Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Радослав Сарафов, Антон Анастасов, Слав Славов, Тодор Марев, Тодор Апиков, Иво Генчев, Генади Иванов, Костадин Червенлиев, Стефан Сеферов, Стоян Радев, Георги Иванов, Николай Пергелов и много други.