Фотография Държавна агенция „Архиви“

 

„Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ е изложба на Държавна агенция „Архиви“, която с над 120  снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години. Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри, сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна. В изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

 

16 май –15 юни 2024 г.

Изложбена зала на Държавна агенция „Архиви“, ул. „Московска“ 5, София

Изложбата може да бъде разгледана и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.

Снимките са на Държавна агенция „Архиви:

1 - Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа. 1936 г. ДА – Варна

2 - Детска снимка от началото на XX в., ДА – Габрово

3 - Млада жена с рокля, стилизирана като носия. 1910 г. ДА – Варна

4 - Недка Александрова със съпруга си Коста и дъщеря им Мария с характерно градско облекло за епохата. 1909 г. ДА – Плевен

5 - Никола Савчев от Белоградчик – книжар. 1915 г. ДА – Видин

6 - Списание „Модерна домакиня“, ДА – Русе

7 - Плакат на изложбата