Изложба на Държавна агенция „Архиви“

Изложбата „Осъждане и спасение. Съдбата на българските евреи 1940–1944 г.“ e включена като събитие в Националната програма за отбелязване на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

С документи и снимки са показани следните основни теми: еврейски символи и религиозен живот, присъствието на евреите по българските земи, цикълът на живота, известни български евреи, прояви на омраза и антисемитизъм, българската общественост срещу расизма и антисемитизма, хронологии на Холокоста и антиеврейското законодателство в България, антиеврейската политика на нацистка Германия.

Годините 1940–1944 са проследени през призмата на създаването на антиеврейското законодателство и произтичащите от него мерки срещу нашите сънародници, както и обществената реакция в защита на българските евреи. Във всяко табло, отразяващо събитията от тези години, е разказана историята на двадесетте българи, признати от Мемориала на жертвите на Холокоста и героизма „Яд Вашем“ в Израел за Праведници на народите на света, като освен биографичните им данни, са посочени техните действия в защита на сънародниците си евреи, както и годината, в която са удостоени с почетното звание.

Използваните снимки и документи са от съхраняваните в Централния държавен архив фондове на Народното събрание, Министерския съвет, Комисарството по еврейските въпроси, Монархическия институт, Министерството на вътрешните работи и народното здраве, Дирекцията на полицията, Министерството на външните работи и изповеданията, Светия синод на българската православна църква, Министерството на правосъдието и др. учрежденски фондове, както и личните фондове на Димитър Пешев, Христо Пунев, д-р Константин Куситасев, патриарх Кирил, Никола Сакаров, Любен Златаров, Асен Суичмезов, Никола Мушанов, и лично предоставени снимки от Полина Герджикова, Йосиф Сърчаджиев, Гинка Дамянова, Роман Стоянов – наследници на българи, признати за Праведници на народите на света. Освен това са включени и документи от държавните архиви в София, Пловдив, Видин и Кюстендил.

Откриването на изложбата е на 15 март 2023 г., в 17.00 часа в Изложбената зала „Архиви“, на ул. „Московска“ № 5

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.