Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации в туризма“. Във фокуса на срещата, която се проведе в навечерието на връчването на Годишните награди в туризма - 2021, бяха поставени добрите практики, политиките и тенденциите за устойчив туризъм и кръгова икономика. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес в България.

В приветствието си към участниците министърът на туризма подчерта, че посоката недвусмислено е зададена от декларацията в Глазгоу, както и от новите бизнес модели, родени в резултат на пандемията.

„Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност“ - изтъкна министър Балтова. Ключовата дума е „свързаност“, защото всичко е свързано, ние живеем в свят, в който никой не е сам за себе си и ние все по-осезаемо усещаме това. Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на  ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектор туризъм, подчерта служебният министър.

По думите ѝ справянето с екологичните предизвикателства и повишаването на конкурентоспособността на туристическите предприятия чрез развитието и прилагането на  иновативни технологии и процеси, са сред основните приоритети, стоящи пред устойчивото развитие на туризма. Тя допълни, че България споделя ценностите на декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, обърна специално внимание върху необходимостта от ефективно събиране и боравене със статистически данни в туризма, опазването на околната среда чрез устойчив подход в бизнеса, както и намаляването на количеството пластмаса в Европа.

В специално видео обръщение към участниците в кръглата маса генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили подчерта важността на инициативата, особено в момент, когато туристите могат да бъдат много важен фактор при посрещане на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, приета по време на Конференцията на ООН за климата COP 26, „осигури амбициозна пътна карта, чрез която да се ускори възстановяването на туризма и да бъдат осигурени решителни действия и ангажименти, за да намалим наполовина въглеродните емисии от туризъм през следващото десетилетие“, каза в обръщението си Пололикашвили. Той изрази увереност, че кръглата маса „Зелени иновации в туризма“ ще помогне за осъзнаване на значението на декларацията от Глазгоу и ще допринесе за широкото възприемане и прилагане на принципите й в България и в системата от ценности в туризма. Генералният секретар на международната организация лично благодари на българския министър за подкрепата и съвместното партньорство на приключилата среща на СОТ в Мадрид. „Вашето съдействие и подкрепа е ключово за нас. Заедно можем да изградим една нова зелена култура в името на бъдещето на туризма“, заяви той в заключение.

 

Основните теми, които дискутираха експерти и представители на бизнеса, бяха тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти; как най-ефективно да бъдат насърчени устойчивите практики в туризма, като например замяната на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и произведени чрез алтернативни иновативни технологии, споделените усилия за изпълнение на ангажиментите по Декларацията от Глазгоу и намаляването на въглеродния отпечатък на туризма върху околната среда, както и конкретни възможности за партньорства между администрация, бизнес, образователни институции и неправителствения сектор.

В кръглата маса участваха също заместник-министри на министерствата на туризма, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите, които представиха важни инициативи и опит.

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи ангажиментите на туристическия бизнес и предстоящите промени, съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. “Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът “замърсителят плаща””, заяви убеждението си тя и представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 година.

Явор Гечев - заместник-министър на земеделието, храните и горите представи темата за "Устойчиво земеделие и туризъм" и връзката между добрата и качествена храна и туризма у нас. Той постави специален акцент на винения туризъм - един от успешните, отличаващи и привлекателни туристически продукти на дестинация България. По думите му Зелената сделка ще промени Европа и света и страната ни  трябва да се приспособи към новите реалности, за да има развитие в определени сектори.

В рамките на кръглата маса заместник-кметът на Бургас Весна Балтина постави акцент върху инициативата “Син етикет”, като представи проекта “Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, в крак с европейското законодателство. Тя съобщи, че България има свой бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е обявен за остров без пластмаса. Наблюдения показват, че в резултат на предприетите действия, пластмасите, които събират подводните течения около острова, са много по-малко и те идват главно от международни води. Друго уникално самобитно място, което предстои да се превърне в туристически обект без пластмаса, това е етнографският комплекс към рибарското селище Ченгене скеле, съобщи още заместник-кметът на Бургас.

В края на събитието председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров изненада министър Балтова, като ѝ връчи картина, изобразяваща кораб в бурно море. Той ѝ поднесе подаръка с думите, че корабът символизира успешното преминаване на министъра през бурното море на българския туризъм.

 

По време на кръглата маса "Зелени иновации в туризма“ бяха представени иновативни практики в сферата на туризма 

Веселин Данев - представител на дружествата от групата "Либена Ризортс", представи конкретни примери и стъпки за намаляване на пластмасата в хотелите. Той сподели техни практики и изтъкна, че е много важно хотелите да заменят еднократните козметични продукти с дозатори за многократна употреба; замяна на сламките и пластмасовите чинийки с биоразградими от захарна тръстика; както и въвеждането на хартиени торби за пране.

По време на събитието бе представена и компания за производство на ядливи чаши, 100% веган, които могат да допринесат за добавената стойност на заведението за хранене или хотела, като повишат неговата разпознаваемост. По думите на Емануил Колев, мениджър в компанията, по този иновативен начин се намаляват промишлените отпадъци, както и разходите, а въглеродният отпечатък на тези чашки е съизмерим с този на стъклените.

В темата за зелените иновации се включиха и висши учебни заведения и професионални гимназии, чиито ученици се оказаха вдъхновени както от практиките за устойчив и зелен туризъм, така и именно от иновативната компания за ядливи чашки.

Проф. Николина Попова от Международното висше бизнес училище запозна присъстващите с проект "Система за мониторинг на устойчивото развитие на туризма в България (по примера на националните курорти)". По думите ѝ съвременният туризъм върви ръка за ръка с дигитализацията и интеграцията с всички свързани сектори, като тези идеи трябва да залегнат особено активно на местно ниво.

Инж. Тодорова, директор на ПГСС "Никола Пушкаров" - гр. Попово разказа как възпитават младите във връзка с опазването на околната среда и въведените в учебното заведение Зелени инициативи. Учениците, които са бъдещите кадри и бъдещите лидери в туризма, предлагат намаляване на пластмасата и ограничаване на използваните ресурси, като разработват различни проекти, които да са в полза на природата и бъдещето развитие на туристическия сектор.

Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово също представиха своя проект за "Повишаване на осведомеността по отношение на управление на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции /училища/ и населението". Основната цел на проекта е учениците да научат повече за кръговата икономика и възможностите за рециклиране в училищата.  "За нас е много важно учениците да могат да се научат да рециклират и да презентират пред по-малките всички тези инициативи", обясниха представители на професионалната гимназия.