Денят преди Голяма Богородица се обръщаме към традицията - обичаят Панагия или приготвяне на хляба, с който Христос нахранил учениците си.
Въздигането на хляба, представя българската православна традиция и изкуство. Ден преди Успение Богородично се представя обичай по замесването на богородичния хляб и изпичането му в сто годишна фурна.. Най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на правенето на хляб на по-младите. Заповядайте да участвате в замесването и изпичането на богородичният хляб с донесена от аязмото на Св. Йоан Рилски "мълчана" вода. В 8.30ч. е началото, като може да се включите с домашно приготвени изделия, които да изпечем заедно във фурната. Майстор хлебар , ще разкаже за тайната на вкусният селски хляб. 

Ще може да разгледате и галерия "Старата череша"с занаятчийската работилница, в която ще разкажем за пътя на хляба и демонстрираме техниката за рисуване  на икони.