Екипът "Руните говорят" гостува в ТракАрт на 28 юни

Неизвестни и сензационни факти за лечебната сила на минералните ни извори, познати още по времето на царя-първожрец Севт III, ще бъдат представени в сърцето на древността - Пловдив, в рамките на  Международния фестивал „Дни на тракийската култура 2020”, който ще се проведе от 25 до 30 юни 2020 г.
 
Организаторът на събитието - културен център „Тракарт”, ще покани културолози, работещи в изследователската си дейност, да представят пред широка публика своите нови открития.
Официалното откриване на фестивала е на 25 юни от 19 ч. на Римски стадион – Пловдив, с участието на:
Вокален ансамбъл „Светоглас“, Китарен Ансамбъл „Академика“, „Родопа пее“ с Анджелика-Гая Меркова-вокал, Васил Игнатов-гайда, Стефан Маринов-вокал, Костадин Петров-гайда.  Фестивалът се организира с подкрепата на община Пловдив, част е от Културния календар, със съдействието на Радио Пловдив и район Западен, Община Пловдив.
Мултимедийната презентация “Пазителят”, показваща мистериалната обредност на предците ни, както и приемствеността през времето и поколенията, ще бъде представена от изследователския екип “Руните говорят” на 28 юни (неделя) от 15 ч. в галерия ТракАрт - Пловдив.

Екипът "Руните говорят" ще бъде представен от изследователката и владетелка на древни езици Мила Салахи и от журналистката и магистър по Защита на културно-историческото ни наследство - Патриция Кирилова.
"Целта ни е популяризираме древната българска история по света, за да растат децата ни със силата на Българският дух, да възстановяват в практиката древни лечителски методи. Надяваме се българските учени да започнат да назовават историческите факти с истинските им наименования и да не подвеждат хората. Например - време е официалните историци да разграничават гробниците от кенотафа – мним гроб без тленни останки, с вещи на покойния и дарове от подопечните му родове. Традиция, предавана през време и поколения. Такива са и гробницата в Амфиополис, днешна Гърция, кенотафът на Царя на царете Кубрат в Малая Перешчепина, днешна Украйна, кенотафът, открит до Врап, днешна Албания, кенотафът при Над Сент Миклош и др. Това са  различни епохи и съответно този обичай е предаван през поколения. Кенотафът на Севт III се намира в храм за мистериални обреди. Знаем и кой е подредил даровете – Котис II, синът на Севт III, който е определен да го наследи. Казваме определен, защото нашите предци от времето на неолита са имали държавно-административна традиция, основана на триединството. Описан е целият ритуал по възкачването му”, разкриват изследователите.
Къде е била мистичната столица на одрисите – Одриса? Къде се е намирал град Дулополис? Къде са тленните останки на Царя- първожрец Севт III? Къде минава пътят на нашите предци в тяхната просветителска мисия? На тези и на още много въпроси ще бъдат дадени отговори на 28 юни от 15 ч. в Пловдив.
“Благодарим на г-н Жорж Трак, организатор на международния фестивал, за поканата. Каним всички наши приятели да станат част от тази мистерия”, допълват от екипа.
Изследователите са носители на наградите за Родолюбие, връчвани в деня на Будителите – 1 ноември, под патронажа на Съюза на военноинвалидните кооперации, с председател Борис Николов и инициативата “Една детска сълза - една молитва” и Международната Организация на Обединените българи.