Резервациите са обнадеждаващи, проблем са липсата на кадри и скъпия токтвърдят представители на УС на БХРА

Условията за ски в трите ни най-големи зимни курорта – Боровец, Банско и Пампорово-Мечи Чал са идеални, а доброто време осигури на любителите на зимните спортове прекрасни условия за практикуване на ски и сноуборд. Това заявиха представители на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) от зимните ни центрове.

„В Боровец условията са перфектни. От години не помним толкова добро време още при откриване на сезона. И Господ ни помага след двете трудни години“, заяви членът на Управителния съвет на БХРА Маргарит Цонев. Ски пистите са подготвени и записванията вървят в чудесни темпове. Завръщат се стари клиенти, които през последните две години са чакали да осъществят планирани резервации и да направят нови за ски или сноуборд ваканция в Боровец. Основните туристи са българи, но през този сезон очакваме да се завърнат в курорта и гостите от Великобритания и Ирландия, обясни Цонев. Въпреки ръста на резервациите през този сезон бизнесът е притеснен от високите цени на тока, който са се увеличили три пъти от началото на годината и е основно разходно перо при формиране цените на пакетите, обясни Цонев. Очакваме държавата да ни компенсира заради скъпия ток, предвид факта, че предвидените обезщетения в размер на 110 лева на мегаватчас бяха само за два месеца, заяви членът на УС на БХРА. Не може липсата на поскъпване за битовите потребители да се компенсира от цените на свободния пазар за бизнеса, категоричен бе той. И допълни, че липсата на кадри и ръстът на заплатите заради недостига на служители са другият основен проблем на бизнеса.

Предстои ни един интересен сезон, заяви и зам.-председателят на БХРА и председател на Сдружение „Съюз на туристическия бизнес“- Банско Малин Бистрин. Най-важното е, че още при откриването на сезона има сняг и почти всички писти в Банско са вече отворени. Резервациите са на добри нива, като положително повлия и фактът, че Франция бе обявена за червена зона и част от българите пренасочиха зимните си ваканции към родните курорти и в частност Банско. Ако мога да определя сезонът накратко той ще се характеризира с несигурност, липса на кадри и скъп ток, обясни Бистрин. Несигурността е породена от постоянно променящата се обстановка и мерки, свързани с епидемията от КОВИД-19, което може да доведе до отказ от резервации или до бум на такива в последния момент. Липсата на кадри за бизнеса е сред основните проблеми в сектора, а високата цена на електроенергията е почти фатална за зимните хотели, в които разходите за ток и отопление са изключително високи, посочи Бистрин.

Изключително сме щастливи от това, че още при откриване на сезона можем вече да се похвалим с натрупал сняг и се надяваме до 2-3 дни цялата ски зона Пампорово-Мечи Чал да е отворена, заяви Мариян Беляков – член на УС на БХРА и изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Резервациите вървят много оптимистично, като се надяваме през този сезон да пристигнат безпрепятствено и туристите от Великобритания и Ирландия, допълни той. До 29 декември в курорта ще можете да си купите ски карти на промоция при цени на еднодневните карти от миналата година – 62 лева за възрастен, 49 лева за младежи и 37 лева за деца. След тази дата в сила влизат редовните цени за сезона, при които еднодневна карта за възрастен ще струва 75 лева, за младеж – 59 лева и за дете – 45 лева.  

 

От БХРА пожелават на своите колеги и клиенти успешен сезон!