На II Регионален фолклорен „ Празник на шарената сол” ще се срещнат производители на шарена сол от цялата страна, защото тя - шарената сол заслужава да я почетем с празник. Тя присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата. Тя е събрала вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите български билки.
Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.
Участниците могат да се представят в следните категории:
1. Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол.
2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие.
3. Най-красиво подредена маса и приготвени ястия.
Масите, на които са поставени ястията да са разделени на три части :
- Продукти, от които се прави шарена сол
- Как ползваме шарената сол
- Местни селски ястия
/ Желателно е ползването на автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия /.
4. Концерт на фолклорни състави от Общината и Региона
- Всеки състав има възможност да се представи с фолклорна програма в рамките на 15-20 мин.
- Пътните са за сметка на гостуващите колективи.
- На всеки участник в празника ще бъде раздадена пакетирана храна и вода
- Всеки ръководител да представи списък на участниците с подпис, заверен с печат и подпис на институцията и представляващия я.
